Podcast voor Dummies – Podcast Host

Met het zoeken naar de podcast host begon de techniek. In eerste instantie dachten we een MP3 te kunnen opslaan op een web host en daar een podcast van te maken. Het is niet gezegd dat dit niet kan, maar dat is niet eenvoudig, of wij vonden het niet eenvoudig. Het opslaan van een MP3 op je eigen web host is niet zozeer het probleem, maar het aanmaken van een RSS feed wel. Die heb je namelijk nodig.

Gelukkig zijn er veel Podcast hosts te vinden. Nu is het voor ons een hobby, dus het mag niet al te veel geld kosten. Het liefst dus gratis. Na een beetje zoeken kwamen we bij SoundCloud uit.

Eigenlijk kennen alle Podcast hosts een instap abonnement. Meestal gratis met een beperking. Bij SoundCloud is de beperking 3 uur. Meer dan 3 uur aan podcasts gaat dus geld kosten. Dat lijkt erg veel, maar daar zaten wij na 4 tot 5 afleveringen al aan. Het geeft je wel de ruimte om het uit te proberen. Is het toch niks, dan heb je er in ieder geval geen cent voor betaald. Een jaartje SoundCloud kost €99,-

Ronald heeft mogelijk een goedkopere oplossing gevonden met Anchor. Inmiddels al een abonnement afgesloten bij SoundCloud voor een jaar, dus deze optie gaan we rustig uitproberen.

Podcast Hosts

Terug

Podcast voor Dummies – Beeldmerk

Ook op dit gebied zijn we amateurs. Beiden hebben geen achtergrond in de marketing of in de grafische vormgeving. Hier hebben we onze creativiteit gebruikt en hulp gezocht bij – in dit geval een familielid – met kennis van zaken.

Fietsen Natuurlijk !

Bewuste keus voor beide woorden met hoofdletter beginnen. Dat geeft weer dat beide woorden belangrijk zijn. Je zou ze ook kunnen omdraaien tot Natuurlijk Fietsen !

Het uitroepteken is bewust losgeplaatst, zodat het niet een geheel vormt met het laatste woord. Het uitroepteken geeft ook onze urgentie bij het onderwerp weer.

Het idee is om dit beeldmerk consequent door te voeren in alles wat we met dit onderwerp doen. Tip daarbij is dat als je vreemde tekens gebruikt, je een beetje moet oppassen wat er door bepaalde apps en diensten wordt geaccepteerd.

Logo

Hierbij hebben we dus hulp gehad van Marit die een opleiding tot grafische vormgever volgt. Idee is weer simpel; fietsen en bier. Aangezien de podcast is ontstaan al bier drinkend op een vrijdagavond, geeft dit de intentie het best weer.

Later meer over het ‘artwork’ van een podcast en de specifieke eisen daarvoor.

Kleur

Vrij snel duidelijk en niet moeilijk: blauw. Nog een beetje discussie of het donker- of ijsblauw moest zijn, maar de keuze was vrij snel gemaakt.

Eerste schets van het Fietsen Natuurlijk ! logo
Het uiteindelijke Fietsen Natuurlijk ! logo
Terug

Podcast voor Dummies – Titel

Ook hier geldt dat we het simpel wilden houden. Waar moet het over gaan, over Fietsen Natuurlijk ! Fietsen is het onderwerp, het ‘natuurlijk’ geeft aan dat het volstrekt logisch is dat je het daar over wilt hebben. Waar zou je het anders over kunnen hebben dan fietsen?

Simpel, niet te lang en het dekt de lading. We hebben gelijk ook maar gedacht aan een subtitel. Een beetje in de verwachting dat die wel gevraagd zou worden bij een podcast. Dat bleek niet het geval, maar toch kwam de subtitel later wel van pas. “Alles over geluk op de fiets”, waarbij alles de breedte van het onderwerp aangeeft en geluk ons enthousiasme over het onderwerp.

Terug

Podcast voor Dummies – Onderwerp

Het onderwerp was niet zo moeilijk voor ons. Het idee voor de podcast is ontstaan vanuit het onderwerp en niet vanuit het idee dat we nu zo graag een podcast wilden maken. Wel hebben we nagedacht over de breedte van het onderwerp. Wat wel en wat niet. 

Wij denken dat als we het simpel en dicht bij onszelf houden, dat dit het meest natuurlijk zal overkomen. Authenticiteit overtuigt het meest. Dus wij zijn geen profwielrenners en dus moeten we het niet gaan hebben over ‘de koers’. We zijn ook geen professionele fietsenmakers, dus moeten we ook niet pretenderen alles te weten over ‘de fiets’. We zijn dus een stelletje enthousiaste amateurs, die – net zoals heel veel anderen – in hun vrije tijd veel met fietsen bezig zijn.

Dus daarmee was onze doelgroep gelijk bepaald. Amateur fietsers. Wel is het zo dat onze interesse in de fiets vrij breed is. Bijna natuurlijk de Racefiets, Gravel Bike, MTB en vakantiefiets, maar ook stadsfiets en e-bike heeft onze interesse. Het kost ook niet veel moeite om ons enthousiast te krijgen over baanwielrennen of BMX’en. Dus alles wat met fietsen te maken heeft.

Nog iets anders is de vaak afschrikwekkende hoeveelheden geld die er in de hobby lijkt te moeten gaan zitten. Nu doen we daar zelf aardig aan mee met carbon racefietsen, maar het hoeft dus niet. De podcast moet voor ons dus ook niet uitstralen dat het alleen maar is voor de carbon wegpiraten met veel geld.

Terug

Hoeveel kilometer rij jij al op je banden?

Net als bij een auto moeten er bij een fiets af en toe onderdelen worden vernieuwd. Banden, ketting, remblokken en tandwielen slijten nu eenmaal. Om te bepalen of je onderdelen aan vervanging toe zijn, moet je ze regelmatig controleren. Het kan daarbij ook helpen om bij te houden hoe lang en hoeveel km ze al meegaan. Voor dat laatste biedt Strava een aardig hulpmiddel.

Strava

In Strava vind je onder je profielfoto onder settings je materiaal (‘My Gear’). Hier kan je je fiets (of meerdere) invoeren. Als je dat hebt gedaan, houdt Strava precies bij hoeveel km je per fiets hebt gereden. Je moet hiervoor natuurlijk wel per rit aangeven met welke fiets je dat hebt gedaan. Gelukkig biedt Strava een default instelling waar je je meest gebruikte fiets kan aangeven. Die wordt dan standaard ingevuld als je een rit heb geüpload. Handig!

Het overzicht van je fietsen vind je in Strava onder je “My Gear” bij je instellingen

Maar er is meer. Je kan namelijk ook per fiets de verschillende onderdelen gaan bijhouden. Dit biedt je bijvoorbeeld de mogelijkheid om te zien hoeveel km je banden of je ketting inmiddels al hebben gedraaid. Maar ook andere onderdelen kunnen zo worden gevolgd. Om onderdelen in te voeren klik je op je fiets en dan op de knop ‘Add Component’. Je moet aangeven welk onderdeel je wilt invoeren en vervolgens kan je extra informatie erover kwijt. Geef vooral aan vanaf welke datum je het onderdeel al gebruikt. Dit gebruikt Strava namelijk om te bepalen hoeveel km er mee is gereden.

Als je dit hebt ingesteld voor je belangrijkste onderdelen, kan je eenvoudig zien hoe lang ze inmiddels al meegaan en kan je dit mede gebruiken om te bepalen of ze aan vervanging toe zijn. Dit werkt ook als je de onderdelen pas later toevoegt (de datum is bepalend).

Met Strava kan je ook de status van je onderdelen per fiets bijhouden

Als voorbeeld: Mijn ketting vervang ik zo tussen de 3000 en 5000km. Dit doe ik vooral om slijtage aan mijn tandwielen te beperken. Ooit heb ik 12000km met een ketting gereden. Op zich prima voor wat betreft de ketting, maar de kettingbladen waren toen zó versleten door het langzaam uitrekken van de ketting dat ook die vervangen moesten worden.

De enige voorwaarde voor al dit moois is dat je Strava gebruikt (dit kan gewoon met de gratis versie) en al je ritten daarnaartoe upload.

Helaas zijn er ook beperkingen. Zolang je je onderdelen vervangt en niet van plan bent ze weer te monteren, hou je een mooi overzicht van de status van al je onderdelen. Maar dat wordt lastig als je 2 setjes wielen of banden hebt die je regelmatig wisselt. De ‘oude’ set wordt na toevoegen van het nieuwe onderdeel namelijk ‘retired’ en kan niet later weer op actief worden gezet. Ook kun je -als workaround- niet meerdere onderdelen van hetzelfde soort toevoegen, zoals 2 voorbanden. Verder tellen virtuele ritten gewoon vrolijk mee voor wat de banden betreft, terwijl die dan juist niet gebruikt worden (of hooguit een trainingsband als je die gebruikt). Als je veel Zwift zul je dus telkens moeten compenseren voor het aantal kilometers, en dat is niet handig. Een klein minpunt is dat je niet -net als bij schoenen- een alarm kan instellen (“geef me een seintje als ik meer dan 5000km met een band heb gereden”). Je moet dus zelf actief regelmatig de status checken.

Ondanks de nadelen is het een aardig hulpmiddel, vooral omdat na het toevoegen van elke activiteit alle gegevens automatisch worden bijgewerkt. Wil je verschillende sets banden of cassettes bijhouden (ik denk dat dat de enige onderdelen zijn waarbij je dat zou willen doen), dan zal je dat voorlopig zelf moeten doen. Bijvoorbeeld door je 2e setje wielen apart in een eigen lijstje bij te houden. Of duimen dat Strava deze feature ooit volwassen maakt.

MainTrack (iOS app)

Laatste aanvulling (3 feb 2020): Er is een app -vooralsnog alleen voor iOS- ‘mainTrack’, die alles lijkt te hebben waar je bij Strava tegen problemen aanloopt. De app synchroniseert je Strava data zodat na elke rit de data wordt bijgewerkt. Het is dus een app waarmee je direct op je telefoon kan zien hoeveel km je onderdelen al meegaan. Ook kun je onderdelen afwisselen, zoals een tweede set banden die je regelmatig omwisselt op je fiets. Verder kan je voor alles en nog wat seintjes instellen. Dit vind je in de app weggestopt onder ‘Maintenance plan’. De app is erg uitgebreid en je moet wel even je weg erin vinden. Binnenkort meer.

Update 9 feb 2020
Zoeken op internet naar een handleiding van Main Track levert niets op, dus zit er weinig anders op dan installeren en zelf proberen.
Contact leggen met Strava is snel en intuïtief. De app haalt alle ‘gear’ en bijbehorende activiteiten op. Als je zelf in Strava onderdelen hebt gedefinieerd onder je fiets, neemt Main Track deze helaas niet over. Ook krijg ik het niet voor elkaar om een later in Strava toegevoegde fiets in Main Track te krijgen. Geen handleiding, dus…….???

Dan maar de onderdelen definiëren. Dat gaat op zich best handig en je kunt veel informatie en zelfs een foto van het onderdeel kwijt. Het is echter veel werk. Dus al snel bedenk je dat het verstandig is alleen de onderdelen te definiëren die je wisselt, zoals een trainingswiel, of denkt te moeten vervangen, zoals een ketting of een band. Wat ik had gehoopt is dat Main Track een database zou hebben met de break-up van de meest standaard fietsen, zodat je het niet allemaal zelf hoeft te doen. Als iemand een keer een Giant Propel heeft ‘ontleed’, dan kunnen andere eigenaren daarvan profiteren.

Een andere onhebbelijkheid is dat je eenmaal opgevoerde componenten (onderdelen) niet meer kan verwijderen. Je kunt ze wel inactief maken, maar ze blijven zichtbaar. Dus als je je een keer vergist, dan blijf je dat eeuwig zien.

Dan maar op zoek naar de functie die in Strava ontbreekt. Alarm op een onderdeel na zoveel km of een bepaalde tijd. Dat kan via een ‘Maintenance Plan’ en is eigenlijk vrij simpel aan te brengen. Je krijgt een keurig signaal als je iets dient te vervangen.

En dan de laatste truc. Een verwisselbaar onderdeel zoals een trainingswiel of schoenen die je op meerdere fietsen gebruikt. Het was even zoeken, maar het kan in Main Track. Je maakt een los component aan en zorgt er voor dat hij tot meer dan 1 fiets kan behoren (Multiple Assignments). Bij je fiets kun je dan je trainingswiel aan je fiets hangen en je gewone wiel op ‘retired’ (inactief). Als je het gewone wiel weer terugplaatst volg je dezelfde procedure, alleen andersom. Main Track telt dan netjes de kilometers die je met beide componenten hebt gemaakt.

Maar ik voel nu al dat dit veel teveel gedoe is. Elke keer als ik mijn trainingswiel voor mijn Tacx in mijn fiets zet, moet ik een wiel in de app inactief maken en een ander activeren. Lijkt me dat ik dat ga vergeten.

Wat mij betreft is Main Track een leuke, maar nog onvolwassen tool. Het kost teveel werk om alles in te voeren en wisselen van onderdelen is onhandig. De opzet moet daarvoor echt anders zijn. Bijvoorbeeld dat je in Strava kunt kiezen voor een setup van je fiets (bv. ‘Propel’ en ‘Propel training’) en dat Main Track dan wel weet dat hij de km moet optellen voor alle onderdelen en alleen het onderscheid moet maken bij het achterwiel.

Voor de echte die-hards biedt het genoeg snufjes, de simpele zielen zoals ik kunnen prima af met de Strava functionaliteit. Helaas geen signaalfunctie, maar dan kijk ik af en toe wel op de Strava site. Of ik nu 5.000 of 5.500 km doe met een ketting…….

Rondje Groenendaal

Een zeer mooi rondje op de gravel bike of MTB. Er zit veel zandpad in de route en je raakt regelmatig MTB parcours. Dus minder geschikt voor Trekking en helemaal niet geschikt voor de racefiets. Maar je krijgt prachtige uitzichten over de woeste heide. Let wel op dat op de Veluwezoom de MTB routes gewijzigd zijn.

Lengte: 85 km
Type fiets: Gravel Bike, MTB
Zwaarte: 4
Start: Beekbergen
Parkeren: Gratis, In woonwijk
Download GPX

[weatherlayer city=“Paris”, country=”France”]

Foto’s

Podcast #4 – Winter deel 2 – Poetsen

Als je thuiskomt van een rondje blubberfietsen in de kou, heb je niet direct zin om je fiets te gaan poetsen. Toch is het verstandig dit wel te doen. Ronald & Marc vertellen je waarom. Want je wilt de volgende keer ook weer Fietsen Natuurlijk !

Links:

Grafische vormgeving podcast logo door Marit
https://www.instagram.com/spaycekidd/

Studio Buurthuis De Buitenkans
http://www.debuitenkans.nl/pages/buurthuis.php

Podcast #3 – Winter deel 1 – Winterkleding

Het is winter en buiten is het koud. Spring je op je Tacx of zoek je toch de buitenlucht. Als je het laatste doet, wat trek je dan aan? Ronald & Marc bespreken het tot in detail, zodat je goed voorbereid de winterse kou in gaat, want we moeten Fietsen Natuurlijk !

Links

Elektrische sokken, handschoenen en zooltjes
https://www.lenzproducts.com/en/heating-wear.html
https://www.therm-ic.com/en/20-socks
https://www.thermopad.de
https://www.strack.ch/sohlenwärmer

Winterschoenen
https://www.fizik.com/eu_en/artica-x5.html

En de goedkopere variant
https://www.primrose-nederland.nl/verwarmde-handschoenen-c-10422_1841.html

Merino sokken
https://www.icebreaker.com/nl-nl/mens-socks/hike%2B-heavy-crew/100740.html?dwvar_100740_color=431

https://www.sportful.com/nl/men/accessories/socks/p/111952419A-002

Grafische vormgeving podcast logo door Marit
https://www.instagram.com/spaycekidd/

Studio Buurthuis De Buitenkans
http://www.debuitenkans.nl/pages/buurthuis.php

Welke band past er op welke velg?

Vroeger was alles simpel. Om een velg van een racefiets ging een 21, 23, of maximaal een 25 mm bandje. Met de introductie van de gravel bike zie je steeds bredere banden. Maar die passen niet zomaar om iedere velg. De binnenmaat van de velg is bepalend voor de breedte van de band. Deze staat op de velg, meestal aan de buitenkant. Dit wordt aangegeven met bv 17-622 of 622x17C waarbij 17mm dan de binnenmaat van je velg is. Maar je kunt het ook eenvoudig zelf opmeten met een schuifmaat. Onderstaande figuur geeft aan wat bedoeld wordt met de binnenmaat (de “inner rim width” in de figuur).

De binnenmaat van de velg

Onderstaande tabel geeft weer wat de mogelijkheden zijn qua bandbreedte. Op onze 17mm brede velg past dus een band van 25-37mm breed. Dit is conservatief ingeschat, dus aan de veilige kant. Je wilt immers niet dat je band eraf loopt midden in een ziedende afdaling.

Rondje Hoge Veluwe

Rondje rond Ede en het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Een route met van alles wat. Asfalt, klinkers gravel, schelpen, zand en modderige MTB trails. Prima te doen op een gravel bike of MTB

Af en toe best lastige zandpaadjes

Lengte: 92 km
Type fiets: Gravel Bike, MTB
Zwaarte: 3
Start: Lunteren
Parkeren: Gratis, Naast afslag Lunteren A30
Download GPX

Foto’s