Welke band past er op welke velg?

Vroeger was alles simpel. Om een velg van een racefiets ging een 21, 23, of maximaal een 25 mm bandje. Met de introductie van de gravel bike zie je steeds bredere banden. Maar die passen niet zomaar om iedere velg. De binnenmaat van de velg is bepalend voor de breedte van de band. Deze staat op de velg, meestal aan de buitenkant. Dit wordt aangegeven met bv 17-622 of 622x17C waarbij 17mm dan de binnenmaat van je velg is. Maar je kunt het ook eenvoudig zelf opmeten met een schuifmaat. Onderstaande figuur geeft aan wat bedoeld wordt met de binnenmaat (de “inner rim width” in de figuur).

De binnenmaat van de velg

Onderstaande tabel geeft weer wat de mogelijkheden zijn qua bandbreedte. Op onze 17mm brede velg past dus een band van 25-37mm breed. Dit is conservatief ingeschat, dus aan de veilige kant. Je wilt immers niet dat je band eraf loopt midden in een ziedende afdaling.

5 antwoorden op “Welke band past er op welke velg?”

   1. Hi Johan,

    Het is Ronald gelukt op de 30mm banden op de velg te krijgen en hj heeft er verschillende keren off-road mee gereden. Banden vlogen er niet af, ook niet op het MTB parcours. Let wel op de hoogte van de banden. Bij sommige vorken past er eigenlijk niet een hogere band in. de 30 mm Schwalbe G-ones zijn wat hoger dan de reguliere racefiets band.

 1. Ik ben mijn , nu weliswaar gedateerde, maar nog in top conditie verkerende(20 jaar stofhappen) Pinarellob Asolo tot leven aan het wekken. Maar die heeft velgmaat (binnenmaat) 16. Nergens te vinden natuurlijk. En de banden die er om liggen zijn blijkbaar ook uniek: Hutchkinson HP 22 met maat 22-622. Ik ga maar eens zoeken wat daar nog op past…

  1. Hey Joost,

   Lijkt me geen probleem. Op een velg binnenmaat van 16 mm kun je tot 32mm brede buitenbanden kwijt. Van 23mm tot 32mm breed is er keuze genoeg. Wel even goed kijken of iets breder dan 23mm in je vork past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.