We zitten alweer een week of 5 in solo tijd. Wat kun je doen onderweg nu je niet meer met je fietsmaat kunt kletsen, of gaan de illegale wielerclubjes langzaam weer het beeld bepalen? In Podcast #13 van FN! Hebben we het over de Solo tijd, maar blikken we ook alvast vooruit op de tijd waarin er weer wat meer mogelijk is en dromen we alvast van een Gravel Ride in het najaar.
Stel, je bent van plan in de bergen te gaan fietsen en je wilt daar routes voor plannen. Maar je wilt ook in Nederland kunnen trainen. Hoe vind je mooie klimroutes in het buitenland en de beste train-klimmetjes thuis? En waar vind je detail informatie over bekende, fameuze, beroemde cols? En liefst natuurlijk digitaal, zodat je ze makkelijk op je fietscomputer of smartphone mee kan nemen.
Op internet zijn her en der websites te vinden van routes met bekende klimmen, maar voor alle details over Europese cols ga je naar cyclingup.eu. En alle Nederlandse klimmetjes vind je op heuvelsfietsen.nl. Beide sites hebben dezelfde opzet, zien er hetzelfde uit en bieden alle informatie op een consistente wijze aan. Het leuke van deze sites is dat ze enkel focussen op de klimmen, zodat je ze zelf in je routes kunt verwerken.
De sites zijn duidelijk ingedeeld. Zo zijn op heuvelsfietsen.nl de klimmetjes gegroepeerd in de gebieden waar ze in Nederland liggen. Je vindt hier veel informatie over de interessantste met de racefiets berijdbare hellingen in Nederland. Iedere heuvel heeft een eigen kaartje, waarop te zien hoe steil elk gedeelte van de klim is. Verder is er een hoogteprofiel en wordt van elke klim de zwaarte, het aantal hoogtemeters en het hellingspercentage van de steilste 300 meter gegeven. De verschillende heuvels worden met elkaar vergeleken in ranglijsten. Kortom, genoeg informatie om ze in je training te verwerken. Ook kunnen de gps-tracks gedownload worden.
Cyclingup.eu heeft zoals gezegd dezelfde opzet en biedt dezelfde informatie aan, maar dan voor de klimmen in Europa, het echte werk zeg maar (onderschat echter niet onze eigen Cauberg of de Italiaanseweg…). Voor de belangrijkste klimgebieden vind je hier alle nodige informatie, ook weer op dezelfde wijze ingedeeld als voor Nederland. Het enige dat mist is de mogelijkheid om de gps-tracks te downloaden. Maar een mailtje aan de beheerder van de site doet wonderen…
Dus ben je aan het voorbereiden voor de komende vakantie en zoek je leuke (of zware) klimmetjes, kijk dan vooral eens op deze sites.
Het leven op en naast de fiets ziet er anders uit.
Het weer biedt ons een van de mooiste starts van het fietsseizoen die je kunt bedenken en toch zien de terrasjes er triest uit zonder appeltaart etende wielerclubjes.
Ik mis het geluid van schoenplaatjes op de houten vlonder van een uitspanning op de heide. Ik mis de blik van de eigenaresse van een hippe koffietent die afkeurende kijkt hoe een MTB’er zijn modderkont op een van haar ecru kussens laat zakken. Ik mis de gezelligheid van een fietsmaatje waarmee je samen op jacht gaat naar mooie routes en tegels.
Mocht je het leuk vinden om de opname te volgen, dan hieronder de ruwe versie in beeld.